Від інтелектуальності "числа" до соціуму "цифри": числова магія Піфагора як складова сучасної квазірелігійності в інтернет-просторі - Гарбузенко, К.А. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті розглянуто основні особливості нетрадиційної релігійності (квазірелігійності) в Інтернет-просторі на прикладі числової магії Піфагора. Запропоновано аналіз інтернет-джерел, на базі якого виявляються основні форми реконструкції числової магії Піфагора. Показано, що квазірелігійність є сукупністю міфів утилітарної, стереотипної, націленої на зовнішній ефект масової культури. В статье рассмотрены основные особенности нетрадиционной религиозности (квазирелигиозности) в интернет-пространстве на примере числовой магии Пифагора. Предложен анализ Интернет-источников, на базе которого выявляются основные формы реконструкции числовой магии Пифагора. Показано, что квазирелигиозность является совокупностью мифов утилитарной, стереотипной, нацеленной на внешний эффект массовой культуры. The main features of alternative religiosity (quasireligiousness) in the Internet space, for example numerical magic of Pythagoras, are considered in the article. The analysis the Internet resources, which shows the main forms of magic Pythagorean numerical reconstruction in the Internet space, is proposed. It is also shown that quasireligiousness is an assembly of myths in utilitarian, stereotyped, externality targeted mass culture.