Трансцендентальна прагматика як дискурсивна стратегія обґрунтування соціально-етичних норм - Мамчак, С. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
Проаналізовано кризовий стан сучасного етапу цивілізаційного розвитку, що є наслідком інструменталістської редукції раціональності. Аргументовано необхідність вироблення цілісного уявлення про розум на підставі відновлення його зв’язку з нормативно-ціннісним контекстом життєсвіту. Розглянуто комунікативно-дискурсивну стратегію обґрунтування соціально-етичних норм як альтернативу гіпотетико-дедуктивного методу виведення нормативних тверджень з аксіом. Встановлено необхідність подолання обмеженості гіпотетико-дедуктивного методу обґрунтування шляхом досягнення аргументованого порозуміння. Проанализировано кризисное состояние современного этапа цивилизационного развития, которое является следствием инструменталистской редукции рациональности. Аргументирована необходимость выработки целостного представления о разуме на основании восстановления его связи с нормативно-ценностным контекстом жизненного мира. Рассмотрена коммуникативно-дискурсивная стратегия обоснования социально-этических норм как альтернатива гипотетико-дедуктивного метода выведения нормативных утверждений из аксиом. Установлена необходимость преодоления ограниченности гипотетико-дедуктивного метода обоснования путем достижения аргументированного согласия. In this work, the crisis of the present stage of civilization development, which is the result of the instrumental reduction of rationality, is analyzed. The necessity for a holistic view of the mind on the basis of restoring its connection with normative context of the life world is shown. The discursive strategy of normative justification as an alternative to the deductive method of removing regulatory approvals from the axioms is considered. The obligation to overcome limitations of the deductive method of normative justification by reaching reasoned understanding is given.