Спартанський традиціоналізм публічної культури (історико-філософський аналіз) - Пантелєєва, І.А. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У статті наведено історико-філософський аналіз культури публічного «слова» одного з ведучих полісів Стародавньої Греції – Спарти. Доведено, що будь-яка публічна соціальна діяльність мешканця Спарти регламентувалася традиціоналізмом давніх законів. Наочно показано, що політичний лад, що визначає характер соціального життя спартанця, задає основу спартанському «красномовству». В статье подан историко-философский анализ культуры публичного «слова» одного из ведущих полисов Древней Греции – Спарты. Доказано, что любая публичная социальная деятельность жителя Спарты регламентировалась традиционализмом древних законов. Наглядно показано, что политический порядок, который определяет характер социальной жизни спартанца, задает основу спартанскому «красноречию». In the article, the historic and philosophical analysis of culture of public «word» of one of the leading polis of Ancient Greece – Sparta is given. It is proved that any public social activity of the inhabitant of Sparta was regulated by a traditionalism of ancient laws. It is visually shown that the political system defines character of social life of the Spartan making the base to Spartan «eloquence».