Український духовно-буттєвий контекст доби радикального постпросвітництва в інтерпретації провідних митців-мислителів 1910 – 1920-х років - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2012)
У пропонованій статті досліджується феномен сприйняття української реальності зламних часів з різних аксіологічно-світоглядних диспозицій провідними мислителями й митцями тогочасної доби: В. Короленком, В. Вернадським, В. Винниченком та М. Булгаковим. Окремо означується ціннісно-смислова перспектива розгортання їхнього мислення й візійності в українському та європейському контекстах. В предлагаемой статье исследуется феномен восприятия украинской реальности переломных времен, исходя из разных аксиологично-мировоззренческих диспозиций, ведущими мыслителями и художниками слова той эпохи – В. Короленко, В. Вернадским, В. Винниченко и М. Булгаковым. В особенности изучается развернутая ценностно-смысловая перспектива их мышления и визийности в украинском и европейском контекстах. In the given article, the phenomenon of perception of Ukrainian reality in the period of social crisis concerning to different value and world outlook dispositions by the main authors and philosophers of that period, i.e. by V. Korolenko, V. Vernadskij, V. Vinnichenko and M. Bulakov, are considered. Exploded value and conceptual perspective of their thinking and visibility in Ukrainian and European context are especially investigated.