Внутрішні трансформації Римо-католицької церкви в повоєнному Закарпатті - Капітан, Л.І. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
Власна історія Римо-католицької церкви Закарпаття, відмінні від решти західноукраїнських областей традиції й регіональна специфіка, яка визначалась не в останню чергу складом віруючих і кліру – в основному угорським за національним походженням, зумовили особливості внутрішніх трансформацій цієї конфесії в повоєнний період. Собственная история Католической церкви Закарпатья, отличные от остальных западноукраинских областей традиции и региональная специфика, определяющаяся не в последнюю очередь составом верующих и клира – в основном венгерским по национальному происхождению, обусловили особенности внутренних трансформаций этой конфессии в послевоенный период Own history of the Catholic Church in Transcarpathia, differently from the other areas of Western traditions and regional specificity, determined by not least the composition of the faithful and the clergy – mostly by the Hungarian national origin, caused especially internal transformations of this confession in the postwar period