Вітчизняна православна церква і служіння української громади Христу: минуле, сучасне, перспективи (кілька міркувань у контексті святкування 1025-літнього буття Русі-України в христовій вірі) - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
У статті досліджується трансцендентальний феномен українського Православ’я від часів становлення і до сьогодення. Вивчається сутність, характерні ознаки та домінантні способи виявлення українського православного передання та традицій, а також особливого вітчизняного духовно-філософського розуміння особистості й суспільства від Київської Русі-України до України ХХІ століття. В статье исследуется трансцендентальный феномен украинского Православья, начиная от времен становления и до нынешнего времени. Изучается сущность, характерные признаки и доминирующие способы проявления украинского православного передания и традиций, а также особенного отечественного духовно-философского понимания личности от Киевской Руси-Украины к Украине ХХІ ст. This article examines the phenomenon of transcendent Ukrainian Orthodoxy , from the time of formation and up to the present time. We study the nature , features and dominant ways to show the transmitted and the Ukrainian Orthodox traditions, as well as special national spiritual and philosophical understanding of the personality of Kievan Rus-Ukraine to Ukraine of the XXI century .