Відображення міжетнічних відносин на Піренейському півострові в арабській географічній писемній традиції ІХ – Х століть - Крюков, В.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
Стаття являє собою спробу відбору, систематизації й текстологічного аналізу інформації арабських писемних документів ІХ – Х століть про характер міжетнічних взаємин, що існували на Піренейському півострові протягом доби раннього Середньовіччя. Виявлено, що у повідомленнях про «іспанців», тобто про романізоване тубільне населення королівства іспанських вестготів-тервінгів, яке існувало у названому регіоні до його завоювання арабо-мусульманами у першій половині VIII століття, звертається увага на етнічне походження, релігійні вірування даного етносу, а також на успадкування ним елементів античної культури. З’ясовано, що галісійці, баски та гасконці уявлялися вченим Арабського халіфату ІХ – Х століть як ворожа і грізна військова сила, яка протистояла Кордовському халіфату і проти якої останній змушений був провадити «священну війну». Статья представляет собой попытку отбора, систематизации и текстологического анализа арабских письменных документов ІХ – Х веков о характере межэтнических взаимоотношений, которые существовали на Пиренейском полуострове в период раннего Средневековья. Выявлено, что в сообщениях об «испанцах», то есть о романизованном коренном населении королевства испанских вестготов-тервингов, которое существовало в названном регионе до его завоевания арабо-мусульманами в первой половине VIII века, уделено внимание этническому происхождению, религиозным верованиям данного этноса, а также наследованию им элементов античной культуры. Таким образом, галисийцы, баски и гасконцы представлялись ученым Арабского халифата как противостоящая Кордовскому халифату враждебная и грозная военная сила, против которой последний вынужден вести «священную войну». The article represents an attempt of selecting, ordering and textual analysis of written Arabic documents IX – X centuries about the nature of inter-ethnic relations that existed in the Iberian Peninsula in the early Middle Ages. It was revealed that reports of «Spaniards», that is, the Romanized indigenous population of the kingdom of Spanish Visigoths-tervings that existed in these regions before the Arab-Muslim conquest in the first half of the VIII century, the attention paid to ethnic origin, religious beliefs of the ethnic group, and they also inherit elements of ancient culture. Thus, the Galicians, Basques and Gascons scientists of the Arab Caliphate presented as opposing the Caliphate of Cordoba hostile and formidable military force, against which the latter is forced to lead a «holy war» («Djihad»).