Три найвпливовіші аргументи проти матеріалізму у сучасній філософії свідомості - Сепетий, Д.П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
У статті розкриваються найвпливовіші аргументи проти матеріалізму у сучасній філософії свідомості, що розвивається переважно в руслі аналітичної академічної філософії англомовних країн, – аргумент зомбі, аргумент знання та уявний експеримент «китайська кімната». Обґрунтовано тезу про те, що жодна з версій матеріалізму не пояснює і в принципі неспроможна пояснити існування та характер свідомості як особистого внутрішнього, суб’єктивного виміру людини (на відміну від її зовнішніх, поведінкових проявів). В статье раскрываются самые влиятельные аргументы против материализма в современной философии сознания, которая развивается преимущественно в русле аналитической академической философии англоязычных стран, – аргумент зомби, аргумент знания и мысленный эксперимент «китайская комната». Обоснован тезис о том, что ни одна из версий материализма не объясняет и в принципе не может объяснить существование и характер сознания как личного внутреннего, субъективного измерения человека (в отличие от его внешних, поведенческих проявлений). The article is a discussion of the most influential arguments against materialism in modern philosophy of mind which develops mainly within analytical academic philosophy of the English-speaking countries, – the zombie argument, the knowledge argument, and the «Chinese room» mental experiment. The point is made that all varieties of materialism fail to explain the existence and the character of consciousness as personal internal, subjective dimension of a human person (to be distinguished from its external, behavioural manifestations).