Рецепція методологічних ідей Р. Декарта у творчості М. Мамардашвілі - Стасенко, С.О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
Інтерпретацію декартівського розуміння мислення з феноменологічних позицій у творчості М. Мамардашвілі можна доповнити декартівським розумінням мислення як системи нормативних вимог до розуму. Такий підхід вказує на широкий теоретико-методологічний і екзистенційний контексти творчості М. Мамардашвілі і демонструє специфіку організації теоретичної свідомості як системного цілого, в якому виділяються два полюси – феноменологічна редукція і сукупність нормативних принципів організації теоретичної роботи. Интерпретация декартовского понимания мышления с феноменологических позиций в творчестве М. Мамардашвили можно дополнить декартовским же пониманием мышления как системы нормативных требований к разуму. Такой подход указывает на широкий теоретико-методологический и экзистенциальный контексты творчества М. Мамардашвили и демонстрирует специфику организации теоретического сознания как системного целого, в котором выделяются два полюса – феноменологическая редукция и совокупность нормативных принципов организации теоретической работы. Interpretation of the Cartesian conception of thinking with the phenomenological position in the work of M. Mamardashvili can add a Cartesian understanding of thinking as a system of regulatory requirements to reason. This approach points to a theoretical-methodological and existential contexts creativity M. Mamardashvili and demonstrates specificity of the organization of theoretical consciousness as a system in which there are two poles – the phenomenological reduction and a set of regulatory principles for the organization of the theoretical work.