Загальноєвропейський зміст реформаційних рухів в Україні в XVI – XVII століттях - Куренний, Л.Ю. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
У статті аналізується зв’язок соціально-політичних та культурних процесів в Україні XVI – XVII століття з трансформаціями суспільної думки, що були викликані європейською Реформацією. Розглянуто зміст, шляхи проникнення та причини поширення ідей із Західної та Центральної Європи, їх залучення в контекст історичної ситуації в українських землях. Стаття буде цікава як фаховим історикам і релігієзнавцям, так і широкому колу читачів, яким є цікавою проблема зв’язку релігії та політики в українській історії. В статье анализируется связь социально-политических и культурных процессов в Украине XVI – XVII века с трансформациями общественного мнения, которые были вызваны европейской Реформацией. Рассмотрены содержание, пути проникновения и причины распространения идей из Западной и Центральной Европы, их вовлечение в контекст исторической ситуации в украинских землях. Статья будет интересна как профессиональным историкам и религиоведам, так и широкому кругу читателей, которым интересна проблема связи религии и политики в украинской истории. The article analyzes the relationship of socio-political and cultural processes in Ukraine of the XVI – XVII centuries with the transformation of public opinion, which were caused by the European reformation. Considered the content, pathways and the causes of the spread of ideas from Western and Central Europe, their involvement in the historical context of the situation on the Ukrainian lands. The article will be interesting for both professional historians and scholar of religion and a wide circle of readers who are interested in the problem of the relation of religion and politics in the Ukrainian history.