Технический аспект существования человека - Лозовая, Л.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2013)
В статье стремление человека к организации и порядку рассматривается как проявление технического аспекта его существования. При этом техника характеризуется как свойство, присущее всему повторяющемуся и стандартизованному, в том числе культуре, труду и государственному устройству. Техника, присутствуя в культуре, постепенно вытесняет культуру, превращая человека в механизм и лишая его духовного измерения. Развитие культуры связано с трудом, который является основой функционирования общества. В современном мире компьютерная техника изменила характер труда. Однако, усилив процессы информатизации и глобализации общества, компьютерные технологии, вопреки ожиданиям, не ослабили социальные противоречия и не повлияли на преобразование форм государственной власти. У статті прагнення людини до організації та порядку розглядається як виявлення технічного аспекту її існування. При цьому техніка характеризується як властивість, притаманна усьому стандартизованному, у тому числі культурі, праці, державі. Техніка, яка завжди була присутня у культурі, поступово витісняє культуру, перетворює людину на механізм і позбавляє її духовного виміру. Розвиток культури пов’язан з працею, яка є основою функціонування суспільства. У сучасному світі комп’ютерна техніки змінила характер праці. Але, посиливши процеси інформатизації і глобалізації суспільства, комп’ютерні технології, всупереч очікуванням соціологів, не послабили соціальні протиріччя і не вплинули на перетворення форм державної влади. Human desire for order and organization the author regards as the technical aspect of human existence. Technique is characterized as a property of all recurring and standardized. In this sense, technology is present in the culture, labor and government structure. Technology is gradually replacing the culture it transforms the human mechanism and deprives him of the spiritual dimension. Cultural development is associated with labor. Labor is the basis for the functioning of society. In today’s world, computer technology has changed the nature of work. Technology has increased the processes of globalization and informatization of society. However, the technique has not weakened the social contradictions and no effect on the query translation forms of state power.