Отримання квантових точок CdS з використанням гриба Pleurotus ostreatus - Борова, М.М.; Науменко, А.П.; Пірко, Я.В.; Круподьорова, Т.А.; Ємець, А.І.; Блюм, Я.Б. (Доповіді НАН України, 2014)
Шляхом бiологiчного синтезу пiд час культивування мiцелiю гриба Pleurotus ostreatus
з солями CdSO₄ й Na₂S отримано напiвпровiдниковi наночастинки (квантовi точки)
CdS. За допомогою спектрального аналiзу утворених частинок встановлено, що отриманi пiки поглинання та випромiнювання є типовими для наночастинок CdS. Використовуючи метод просвiчувальної електронної мiкроскопiї, було продемонстровано, що
квантовi точки CdS утворюють щiльнi скупчення дiаметром 40–70 нм. Розмiр окремих наночастинок у межах цих скупчень становить 5–8 нм. Путем биологического синтеза во время культивирования мицелия гриба Pleurotus ostreatus
с солями CdSO₄ и Na₂S получены полупроводниковые наночастицы (квантовые точки) CdS.
С помощью спектрального анализа образованных частиц установлено, что полученные пики поглощения и излучения являются типичными для наночастиц CdS. Используя метод
просвечивающей электронной микроскопии, было продемонстрировано, что квантовые точки CdS образуют плотные скопления диаметром 40–70 нм. Размер отдельных наночастиц в пределах этих скоплений составляет 5–8 нм. By the biological synthesis during culturing the mycelium of fungus Pleurotus ostreatus with salts
CdSO₄ and Na₂S, CdS semiconductor nanoparticles (quantum dots) are obtained. Using the spectral
analysis of formed particles, it is established that the absorption peaks obtained are typical of CdS
nanoparticles. By the method of transmission electron microscopy, it is demonstrated that the obtained quantum dots form dense clusters with a diameter from 40 to 70 nm. The size of individual nanoparticles within these clusters is from 5 to 8 nm.