Синтез та термічні перетворення складнозаміщених карбонатвмісних гідроксоапатитів - Струтинська, Н.Ю.; Затовський, І.В.; Слободяник, М.С.; Малишенко, А.І.; Місчанчук, Б.Г.; Бєда, О.А. (Доповіді НАН України, 2014)
Синтезовано ряд складнозамiщених (Na⁺, CO²⁻₃)-вмiсних гiдроксоапатитiв у розчинах
системи Na⁺−Ca²⁺−NO⁻₃−CO²⁻₃−PO³⁻₄ при рiзних концентрацiях вихiдних компонентiв та дослiджено особливостi їх термiчних перетворень при нагрiваннi до 700 °С.
Iнтерпретацiю отриманих результатiв проведено iз залученням методiв порошкової рентгенографiї, IЧ спектроскопiї та температурно-програмованої десорбцiйної мас-спектрометрiї. Синтезирован ряд сложнозамещенных (Na⁺, CO²⁻₃)-содержащих гидроксоапатитов в растворах системы Na⁺−Ca²⁺−NO⁻₃−CO²⁻₃−PO³⁻₄ при различных концентрациях исходных
компонентов и исследованы особенности их термических превращений при нагревании
до 700 °С. Интерпретация полученных результатов проведена с использованием методов порошковой рентгенографии, ИК спектроскопии и температурно-программированной десорбционной масс-спектрометрии. The complexly substituted (Na⁺, CO²⁻₃)-containing hydroxyapatites are prepared from aqueous
solutions of the system Na⁺−Ca²⁺−NO⁻₃−CO²⁻₃−PO³⁻₄ (Ca/P = 1.67 and different molar ratios
CO²⁻₃/PO³⁻₄). The thermal transformation of the samples heated to 700 °С is investigated. The
obtained compounds have been characterized by powder X-ray diffraction, FTIR-spectroscopy, and
temperature-programmed desorption mass spectrometry.