Вплив трифтороцтової кислоти на кластеризацію води в частково дегідратованій тканині печінки щурів з карциномою Герена - Туров, В.В.; Тодор, І.М.; Лук'янова, Н.Ю.; Крупська, Т.В.; Угнівенко, А.П.; Чехун, В.Ф. (Доповіді НАН України, 2014)
Методом низькотемпературної ¹H ЯМР спектроскопiї дослiджувався стан води в лiофiлiзованiй тканинi печiнки щурiв — iнтактнiй та враженiй карциномою Герена. Встановлено, що в iнтактнiй тканинi присутнi шiсть типiв кластерiв води, якi здатнi
розчиняти рiзну кiлькiсть трифтороцтової кислоти. У печiнцi пухлиноносiя кластери
SAW є бiльш однорiдними, а їх розчинююча здатнiсть щодо ТФОК та електронодонорних молекул iстотно менша. Методом низкотемпературной ¹H ЯМР спектроскопии исследовалось состояние воды в лиофилизированной ткани печени крыс — интактной и пораженной карциномой Герена. Установлено, что в интактной ткани присутствуют шесть типов кластеров воды, способных
растворять разное количество трифторуксусной кислоты. В печени опухоленосителя кластеры SAW являются более однородными, а их растворяющая способность по отношению к ТФУК и электронодонорным молекулам существенно меньше. The state of water in lyophilized liver tissue of rats, intact and impressed by Guerin carcinoma is
investigated by the method of low-temperature ¹H NMR spectroscopy. It was found that six types of
water clusters that can dissolve different amounts of trifluoroacetic acid are present in intact tissue.
In the liver tumor, clusters SAW are more homogeneous, and their solvent abilities are significantly
smaller with respect to TFA and electron-donor molecules.