Социальная проблематика футуризма - Лозовая, Л.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2014)
Современные проблемы общества (проблема техники, проблема мегаполиса), которые остро обозначились в начале ХХ века и были связаны с развитием технической цивилизации, нашли осмысление в эстетических оценках и социально-философских идеях футуризма. Итальянский футуризм, отличавшийся технократическим оптимизмом, не увидел в технике угрозы человеку и его духовной сущности. Русский футуризм, стоявший на позициях гуманистической культуры, глубже осмыслил проблемы общества и выразил понимание опасности, которую несет человеку техника. Сучасні проблеми суспільства (проблема техніки, проблема мегаполіса), які виявилися на початку XX століття і були пов’язані з розвитком технічної цивілізації, знайшли осмислення в естетичних оцінках і соціально-філософських ідеях футуризму. Італійський футуризм, який відрізнявся технократичним оптимізмом, не бачив у техніці загрози людині та ії духовній сутності. Російський футуризм, який стояв на позиціях гуманістичної культури, глибше осмислив проблеми суспільства і виказав розуміння небезпеки, яку несе людству техніка. The problems of the modern society such as the ones of techniques, city which become urgent at the beginning of the XX century and connected with the development of technology were considered in the aesthetic and sociophilosophical ideas of futurism. The Italian futurism being marked by technological optimism didn’t see in technology any threat to a man and his spiritual essence. The Russian futurism characterized by the features of the humanistic culture, deeply considered the problems of the society and expressed the understanding of the danger from the technological development.