Наукометричні дослідження мереж співавторства по базі даних "Україніка наукова" - Ланде, Д.В.; Балагура, І.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2012)
Наведено деякі напрямки дослідження комунікаційних зв'язків співавторів у різних галузях науки в Україні на базі застосування методології складних мереж. Запропоновано використання засобів оцінки монопольного становища в окремих галузях наук, досліджено феномен "клубу багатих" для мереж співавторства. На базі даних реферативної бази даних "Україніка наукова" досліджено мережі співавторства з математики, фізики, економіки, права, мовознавства. Показано, що для мереж, які досліджуються, спостерігається феномен "клубу багатих", а для вузлів цих мереж виконується закономірність Парето-Лоткі. The study of collaboration patterns for various scientific area of Ukraine, using complex networks, has been performed. The employment of monopoly position estimation methods for some scientific areas has been proposed. The rich-club phenomenon was detected for co-authorship networks. The coauthorship networks of mathematics, physics, economics, low, linguistics were studied using data of the «Ukrainika naukova» abstract database. It has been demonstrated that Pareto-Lotka principle is correctly fulfilled for co-authorship network nodes.