Вплив інокуляції Bradyrhizobium japonicum УКМ В-6035 на фотосинтетичний апарат сої - Адамчук-Чала, Н.І.; Яценко, В.О.; Іутинська, Г.О. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджували архiтектонiку мiкробного ценозу кореневої зони iнокульованої бульбочковими бактерiями трансгенної сої, вирощеної в польових умовах, iз паралельним монiторингом морфофункцiонального стану фотосинтетичного апарату рослин методами
електронної мiкроскопiї та дистанцiйної спектрофотометрiї. Визначено збiльшення
кiлькостi бактерiй на поверхнi головного кореня i в ризосферi iнокульованої сої в порiвняннi з рослинами без бактеризацiї. Морфометричнi дослiдження палiсадного мезофiлу iнокульованих рослин виявили статистично значуще збiльшення ширини мезофiлу,
площi клiтин мезофiлу, коефiцiєнта палiсадностi, коефiцiєнта пластичностi, частки
хлоропластiв вiд загальної площi мезофiлу порiвняно з неiнокульованими. Морфологiчнi
змiни розвитку фотомембран пiдтвердженi спектрометричними вимiрюваннями головних пiгментiв пластинки листка. Исследовали архитектонику микробного ценоза корневой зоны инокулированной клубеньковыми бактериями трансгенной сои, выращенной в полевых условиях при параллельном мониторинге морфофункционального состояния фотосинтетического аппарата растений методами электронной микроскопии и дистанционной спектрофотометрии. Выявлено увеличение количества бактерий на поверхности главного корня и в ризосфере инокулированной
сои по сравнению с растениями без бактеризации. Морфометрические исследования палисадного мезофилла инокулированных растений выявили статистически значимое увеличение
ширины мезофилла, площади клеток мезофилла, коэффициента палисадности, коэффициента пластичности, доли хлоропластов от общей площади мезофилла сравнительно с неинокулированными. Морфологические изменения развития фотомембран подтвердждались спектрометрическими измерениями главных пигментов пластинки листа. The architectonics of microcenosis of field-grown transgenic soybean plants inoculated by nodule
bacteria with parallel monitoring of the morphology and the functional organization of a plant
photosynthetic apparatus by methods of electron microscopy and remote spectrophotometry is investigated. The increase of the bacteria number on the surface of main root and rhizosphere is determined in inoculated soybean plants. The palisade mesophyll morphometric investigation has confirmed the statistically essential increase of the mesophyll width the area of mesophyll cells, coefficient of
palisade, coefficient of plasticity, and a part of cloroplasts in the summary mesophyll are in comparison with those of uninoculated plants. Morphological changes in photomembrane development are confirmed in spectrophotometrical estimations of main pigments in a leaf blade.