Конформацiйнi властивостi молекули кверцетину: квантово-хiмiчне дослiдження - Проценко, I.О.; Говорун, Д.М. (Доповіді НАН України, 2014)
На рiвнi теорiї MP2/6-311++G(d,p)//DFT B3LYP/6–31G(d,p) вперше показано, що молекула кверцетину має 12 стiйких планарних конформерiв, вiдносна енергiя Гiббса яких знаходиться в дiапазонi 0–5,4 ккал/моль за нормальних умов. Наведено рiвноважнi
геометричнi характеристики для основного (енергетично найвигiднiшого) конформера.
Встановлено, що при переходi в кристалiчний стан молекула кверцетину значно деформується, набуваючи неплощинної будови. На уровне теории MP2/6-311++G(d,p)//DFT B3LYP/6-31G(d,p) впервые показано, что молекула кверцетина имеет 12 устойчивых планарных конформаций, относительная энергия
Гиббса которых находится в диапазоне 0–5,4 ккал/моль при нормальных условиях. Приведены равновесные геометрические характеристики для основного (энергетически выгодного) конформера. Установлено, что при переходе в кристаллическое состояние молекула кверцетина существенно деформируется, приобретая вид неплоской структуры. The conformational analysis performed at the MP2/6–311++G(d,p)//DFT B3LYP/6-31G(d,p)
theory level reveals as many as 12 conformations of a quercetin molecule with relative Gibbs energies
from 0 to 5.4 kcal/mole. The spatial structure of the most energetically favorable conformation and
its geometric characteristics have been found. It is found that a molecule of quercetin in the crystal
state becomes much deformed to a nonplanar structure.