Магнітно-активні ультрафільтраційні мембрани на основі целюлози - Коновалова, В.В.; Горобець, С.В.; Полоз, Є.А.; Бурбан, А.Ф. (Доповіді НАН України, 2014)
Розроблено ультрафiльтрацiйнi магнiтно-активнi мембрани з метою зменшення ефекту концентрацiйної поляризацiї. Для цього поверхня промислових целюлозних мембран була активована для прищеплення полiмерного спейсера з подальшою iммобiлiзацiєю наночастинок магнетиту Fe₃O₄. Рух наночастинок магнетиту, закрiплених на полiмерному ланцюзi в змiнному магнiтному полi, викликає турбулiзацiю розчинника в дифузiйному шарi, що приводить до збiльшення коефiцiєнта масопереносу через мембрану. Разработаны ультрафильтрационные магнитно-активные мембраны с целью уменьшения эффекта концентрационной поляризации. Для этого поверхность промышленных целлюлозных мембран была активирована для прививки полимерного спейсера с дальнейшей иммобилизацией наночастиц магнетита Fe₃O₄. Подвижность наночастиц магнетита, привитых к полимерной цепочке в переменном магнитном поле, вызывает турбулизацию растворителя в диффузионном шаре, что и приводит к увеличению коэффициента массопереноса через мембрану. Magnetically active ultrafiltration membranes are developed to reduce the concentration polarization effect. For this purpose, the surface of industrial cellulose membranes are activated for the polymer spacer grafting and the following immobilization of Fe₃O₄ nanoparticles. Movement of magnetite nanoparticles attached to the polymer chain in an alternating magnetic field causes the turbulence of a solvent in the diffusion layer, which leads to an increase of the mass transfer coefficient through a membrane.