Вибір провайдера хмарного сервісу на основі навчання з підкріпленням і репутації провайдерів - Мирошникова, І.Ю.; Новіков, О.М. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2014)
Для задачі вибору провайдера хмарного сервісу запропоновано використати підхід на основі навчання з підкріпленням, що додатково враховує репутацію провайдерів, яка визначається за досвідом використання їх сервісів та оцінками користувачів. Для провайдерів зі сталими параметрами надання сервісів показано зменшення кількості кроків, що необхідні для навчання системи, порівняно з підходами на основі навчання з підкріпленням без урахування репутації провайдерів. Reputation-oriented reinforcement learning approach was proposed for cloud service provider selec-tion problem. Provider reputation in the approach is based on their service using experience and users’ estimates. Modelling results for providers with fixed service parameters demonstrated the decreasing number of steps, required for system learning, as compared with reinforcement learning approaches with-out considering providers’ reputation.