Експериментальне дослідження методу визначення змістової подібності об’єктів баз знань систем підтримки прийняття рішень - Циганок, В.В.; Андрійчук, О.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2014)
Наведено опис і результати експериментального дослідження методу визначення змістової подібності об'єктів баз знань систем підтримки прийняття рішень. Викладено сутність методу визначення змістової подібності та варіанти його можливого застосування в експертних системах підтримки прийняття рішень. У ході експериментального дослідження еталонні значення змістової подібності об'єктів визначено експертним шляхом, застосовано імітаційне моделювання ваг ключових слів, що представляють об'єкти, та забезпечено статистичну достовірність експерименту. Показано, що значення, обчислені за допомогою досліджуваного методу, близькі до еталонних. Підтверджено адекватність даного методу і, як наслідок, його практичну цінність. The description and the results of an experimental study of the method for determining the semantic similarity of knowledge base objects in decision support systems is presented. The essence of the method for determining the semantic similarity and variants of its possible application in expert decision support systems are set out. During the experimental study, the benchmark values of the semantic similarity of objects were determined by experts, simulation of keywords weights representing objects was applied to ensure statistical reliability of the experiment. The study shows that the values calculated by investigated method are close to benchmarks. Thus the adequacy of the method and, consequently, its practical value are confirmed.