Нанокарбон: фармакологічні та токсикологічні властивості - Чекман, І.С.; Горчакова, Н.О.; Раслін, К.Б. (Вісник НАН України, 2015)
У статті наведено перелік деяких різновидів алотропних модифікацій вуглецю, проаналізовано їх характеристики і властивості. Узагальнено відомості про раціональне використання нанокарбонових структур у науці й
техніці. Викладено історію їх відкриття і перспективні шляхи подальшого
розвитку. Особливу увагу приділено біомедичному застосуванню нанокарбонових сполук та обґрунтовано необхідність евалюації їх токсичного впливу на живі системи. В статье приведен перечень некоторых разновидностей аллотропных модификаций углерода, проанализированы
их характеристики и свойства. Обобщены сведения о рациональном использовании нанокарбоновых структур в
науке и технике. Особое внимание уделяется биомедицинскому применению нанокарбоновых соединений. Изложена история их открытия и перспективные пути дальнейшего развития, обоснована необходимость эвалюации
их токсического воздействия на живые системы. This article lists some of the allotropes of carbon, presents their descriptions and analyzes their properties. The data
about the rational use of nanocarbon in scientific and technical applications is summarized. Special attention is paid to
the aspects of biomedical use of the nanocarbon compounds. The history of their discovery and the ways of further
development are also presented. The article also touches upon the issue of the necessity of the evaluation of the nanocarbon
compounds toxicity for living systems.