До питання інформаційної підтримки наукових досліджень - Кургаєв, О.П.; Палагін, О.В. (Вісник НАН України, 2015)
Суть логіки процесу еволюції природи полягає в безперервній творчості й
відборі все нових структур її ієрархії в контексті прямої й зворотної міжрівневої передачі результатів творчості, а також припливу ззовні матерії,
енергії та/або інформації. Очевидно, що саме ця логіка має стати основою
еволюції прогресивних інтелектуальних систем, а інформаційна підтримка наукових досліджень повинна бути адекватною структурі ієрархії дійсності. Запропоновано оновлену інформаційно-знаннєву інфраструктуру
функціонування знань у суспільстві, що технологічно забезпечує продуктивну взаємодію всіх її компонентів в умовах, сприятливих як для прогресу самої науки, так і для розвитку креативного суспільства. Суть логики процесса эволюции природы состоит в непрерывном творчестве и отборе все новых структур ее иерархии в контексте прямой и обратной межуровневой передачи результатов творчества, а также притока извне
материи, энергии и/или информации. Очевидно, что именно эта логика должна составить основу эволюции
прогрессивных интеллектуальных систем, а информационная поддержка научных исследований должна быть
адекватна структурной иерархии действительности. Предложена обновленная информационно-знаниевая инфраструктура функционирования знаний в обществе, технологически обеспечивающая продуктивное взаимодействие всех ее компонент в условиях, благоприятных для прогресса как самой науки, так и креативного общества. The essence of the logic of nature evolution consists of continuous creating and selecting new structures of nature hierarchy
in the context of direct and reverse transmission of creative level results and the incoming of the substance, energy
and/or information from the outside. It is evident that this exact logic will become the basis of the progressive intellectual
systems evolution and the structure of information support for research is to be adequate for the structure of substance
hierarchy. This article offers the updated information knowledge-based structure of the functioning of knowledge
in society, which technologically provides the effective interaction of all of its components under the conditions that are
conducive to the progress of both science and creative society.