Вплив параметрів зануреного струменя на рівень звуку гідродинамічного випромінювача - Жукова, А.В. (Акустичний вісник, 2009)
Струминний гідродинамічний випромінювач протиточного типу моделюється зануреною струминною "оболонкою" у вигляді зрізаного конуса. Динаміка "оболонки" визначає характеристики генерованого акустичного поля, зокрема, його інтенсивність. Чим вища амплітуда деформації згину вільного краю струминної "оболонки", тим більша кількість парогазових каверн з внутрішньої області "оболонки" виходить назовні й вищий рівень звуку, згенерованого при їхньому колапсі. Максимуму відповідає оптимальна швидкість струменя, при якій частота пульсацій нестійкого тороїдального вихора збігається з власною частотою "оболонки". Статтю присвячено експериментальному дослідженню залежності інтенсивності акустичного поля гідродинамічного випромінювача від геометричних, гідродинамічних параметрів струменя й властивостей рідини. Струйный гидродинамический излучатель противоточного типа моделируется затопленной струйной "оболочкой" в виде усеченного конуса. Динамика "оболочки" определяет характеристики генерируемого акустического поля, в частности, его интенсивность. Чем выше амплитуда деформации изгиба свободного края струйной "оболочки", тем большее количество парогазовых каверн из внутренней области оболочки выходит наружу и выше уровень звука, генерируемого при их коллапсе. Максимуму отвечает оптимальная скорость струи, при которой частота пульсаций неустойчивого тороидального вихря совпадает с собственной частотой "оболочки". Статья посвящена экспериментальному исследованию зависимости интенсивности акустического поля, генерируемого гидродинамическим излучателем от геометрических, гидродинамических параметров струи и свойств жидкости. The counter-flow hydrodynamic jet radiator is modeled by a truncated conic submerged jet "shell". The dynamics of the "shell" determines the characteristics of generated acoustic field, in particular, its intensity. The higher is bending amplitude of the free end of jet "shell", the more vapor-gas cavities from the internal "shell's" area come outside and the higher is level of the sound generated by their collapse. Its maximum corresponds to the optimal jet's velocity, at that the frequency of pulsations of the unstable toroidal vortex coincides with "shell's" eigenfrequency. The paper deals with the experimental studying of the dependence of intensity of the acoustic field generated by the hydrodynamic radiator from jet's geometric, hydrodynamic parameters and properties of a liquid.