Геомеханика и статистика обрушений потолочин камер в гипсовых шахтах - Булат, А.Ф.; Усаченко, В.Б. (Геотехнічна механіка, 2004)
На базі довготривалих спостережень та вимірювань розкрито механізм обвалень покрівель в камерах гіпсових шахт; виконано статистичну обробку фактичних даних і отримані емпіричні оцінки параметрів обвалень; сформульовані умови геомеханічної готовності покрівель до обвалення. Ceilings collapses mechanism is detected in terms of long time observations and measuring at gypsum mines cameras; statistical manipulation of the facts is carried out and collapses parameters empirical estimations are given; conditions of ceilings geomechanical readiness for collapse are formulated.