Изучение влияния скорости подвигания очистного забоя на шаг первичной посадки основной кровли - Стаднюк, Е.Д. (Геотехнічна механіка, 2013)
Статья направлена на установление оптимальных скоростей подвигания очистного забоя в зависимости от шага первичной посадки основной кровли. В тексте статьи представлен новый подход к математическому моделированию и высокоточному расчету шага первичной посадки основной кровли в очистных забоях пологих пластов глубоких шахт. Приведены результаты эмпирических исследований шагов первичного обрушения на ШУ «Покровское» и шахте им. А.Ф.Засядько. Проведен анализ различных факторов, влияющих на обрушение основной кровли и степень их влияния. А также представлены зависимости шага первичной посадки от длины очисного забоя и скорости его подвигания и сделаны выводы об оптимизации этих параметров. В результате проведенных анализов получен вывод о том, что рациональными являются длины лав в диапазоне 200 – 280м и скорости подвигания в диапазоне 3,5 – 7 м/сут. А также установлено, что при наличии в кровле мощных песчаников в 2-3 раза снижается влияние на шаг первичной посадки скорости подвигания и длины лавы. Стаття спрямована на встановлення оптимальних швидкостей посування очисного вибою залежно від кроку первинної посадки основної покрівлі. У тексті статті представлений новий підхід до математичного моделювання і високоточного розрахунку кроку первинного обвалення основної покрівлі в очисних вибоях пологих пластів глибоких шахт. Наведено результати емпіричних досліджень кроків первинного обвалення на ШУ «Покровське» і шахті ім. О.Ф.Засядька. Проведено аналіз різних факторів, що впливають на обвалення основної покрівлі і ступінь їх впливу. А також представлені залежності кроку первинного обвалення від довжини очисного вибою і швидкості його посування і зроблені висновки про оптимізацію цих параметрів. У результаті проведених аналізів отримано висновок про те, що раціональними є довжини лав в діапазоні 200 - 280м і швидкості посування в діапазоні 3,5 - 7 м / добу. А також встановлено, що за наявності в покрівлі потужних пісковиків в 2-3 рази знижується вплив на крок первинної посадки швидкості руху та довжини лави. The author defines optimal rates for the face advancing depending on the pace of primary prop seating for the main roof. The article describes a new approach to mathematical modeling and high-precision calculation of pace of primary prop seating for the main roof in the faces of flat layers of deep mines. Results of empirical researches of pace of primary failures in Pokrovskoe Mine and A.F.Zasyadko Mine are presented. Various factors inducing main roof failure and rate of such factor impact are analyzed. Dependence between the pace of primary prop seating and face length are specified, and conclusions on optimization of these parameters are made. Basing on the findings, the author concludes that rational longwall length is between 200 m and 280 m and rational rate of the face advancing is in the range of 3.5 - 7 m/day, and also states that dependence of advancing rate and longwall length on the pace of primary prop seating is 2-3 times less when the roof includes a thick sandstone.