Виклик комунікацій і відповідь культурного поля політики - Проскуріна, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
У ХХІ столітті людство зрозуміло, що новітні інформаційно' комунікативні технології (ІКТ) суттєво впливають на його життєдіяльність [1]. Вже існує ціла галузь виробництва, пов’язаного з інформацією. Це прискорило процеси глобалізації, призвело до появи нових рис у культурному розвитку, який зміню не тільки виробниче, але й духовне життя людини [2]. Нині стаємо учасниками формування тенденцій суспільної еволюції, а саме: утвердження інформаційного суспільства, потенційні можливості якого до сьогодні не цілком усвідомлені.