Оцінка надійності проти пилових респіраторів - Чеберячко, С.І.; Радчук, Д.І.; Чеберячко, Ю.І.; Наумов, М.М. (Геотехнічна механіка, 2013)
Проаналізовано вплив вітаючого пилу на захисну ефективність респіраторів з урахуванням часу експлуатації в робочих умовах. Встановлено, що після досягнення критичної величини опору фільтру виникає підсос аерозоля через нещільне прилягання смуги обтюрації, на які впливає форма особи, матеріал напівмаски, вигляд і герметичність клапанів видиху. Встановлені коефіцієнти збереження захисної ефективності від часу роботи респіратора і залежність коефіцієнта проникання від опору дихання з урахуванням робочих умов. При розробці конструкцій протипилових засобів індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД) для зменшення підсмоктування та збільшення надійності захисту необхідно: розробляти конструкції обтюратора з урахуванням якості фільтрувальних елементів та строків їх експлуатації; підвищити щільність контакту за смугою обтюрації, за рахунок зменшення жорсткості поверхні обтюратора, його ширини, еластичності матеріалу та вибору точок кріплення оголів’я; розробити рекомендації щодо проведення індивідуальної підгонки півмаски, яка забезпечить однозначне положення ЗІЗОД на обличчі. Проанализировано влияние витающей пыли на защитную эффективность респираторов с учетом времени эксплуатации в рабочих условиях. Установлено, что после достижения критической величины сопротивления фильтра возникает подсос аэрозоля через неплотное прилегание полосы обтюрации, на который влияет форма лица, материал полумаски, вид и герметичность клапанов выдоха. Установлены коэффициенты сохранения защитной эффективности от времени работы респиратора и зависимость коэффициента проникания от сопротивления дыханию с учетом рабочих условий. При разработке конструкций противопылевых средств индивидуальной защиты органов дыхания (ЗИЗОД) для уменьшения подсосов и увеличения надежности защиты необходимо: разрабатывать конструкции обтюратора с учетом качества фильтрующих элементов и сроков их эксплуатации; повысить плотность контакта за полосой обтюрации, за счет уменьшения жесткости поверхности обтюратора, его ширины, эластичности материала и выбора точек крепления оголовья; разработать рекомендации по проведению индивидуальной подгонки полумаски, которая обеспечит однозначное положение ЗИЗОД на лице. Influence of the flying dust on the protective efficiency of respirators was analyzed with taking into account duration of their use in the working conditions. It is stated that when the filter resistance achieves a critical level the aerosol is sucked in through the obturation bar slots rate of which depends on the face shape, material of the half mask and expired valve type and impermeability. Coefficients were specified for protective efficiency maintenance depending on the respirator use duration, and a dependence was defined between the penetration coefficient and resistance to breathing with taking into account specific working conditions. In order to diminish the suction and to improve reliability of personal protection it is necessary, when designing any dust facilities for personal breathing protection (FPBP), to: - design obturators with taking into account quality of filtering elements and duration of their exploitation; - increase the contact closeness under the obturation bar through the reduced rigidity and width of the obturator surface and material elasticity and properly chosen points for fastening the headband; - make recommendations for individual half-mask fitting which would provide a stable position of the FPBP on the face.