Конкурентоспроможність як міра відповідності стратегії розвитку і стратегії організаційних змін - Холод, С.Б.; Грушевський, С.В. (Вісник економічної науки України, 2014)
В роботі пропонується концептуальний підхід щодо типології основних визначень стратегії розвитку підприємництва і стратегії організаційних змін у поєднанні на промислових підприємствах машинобудування. Визначено, що, оскільки кожна з цих стратегій грунтується на моніторингу і аналізі початкової ситуації на підприємстві, «як є», прогнозі і моделюванні можливих сценаріїв його розвитку, задає основні цілі змін, з урахуванням сукупного потенціалу, і визначає способи їх досягнення, «як повинно бути», то, відповідно, пропонується типологія основних стратегій, прогнозних напрямків і систем управління. В работе предложен концептуальный подход к определению типологии основных параметров стратегии развития предприятия и стратегии организационных изменений в совокупности на промышленных предприятиях машиностроения. Определено, что, если каждая из этих стратегий базируется на мониторинге и анализе первичной ситуации на предприятии, «как есть», прогнозе и моделировании возможных сценариев его развития, определяет основные цели изменений, с учетом имеющегося потенциала, и определяет способы их достижения, «как должно быть», то, соответственно, предлагается структура типологии основных стратегий, прогнозируемых направлений и систем управления. The conceptual going is in-process offered near determination of typology of basic parameters of strategy of development of enterprise and strategy of organizational changes in an aggregate on the industrial enterprises of engineer. It is certain that, if each of these strategies is based on monitoring and analysis of primary situation on an enterprise, «as is», prognosis and design of possible scenarios of his development, determines the primary purposes of changes, taking into account present potential, and determines the methods of their achievement, «as must be», then, accordingly, the structure of typology of basic strategies, forecast directions and control system is offered.