Еволюція кластерних форм організації виробництва у США і ЄС - Куриляк, Є. (Вісник економічної науки України, 2014)
Показано, що процес кластеризації змінився від концентрації підприємств на певній території задля наближення до ресурсної бази і суміжних виробництв з метою економії на транспортних витратах до об’єднань виробничих фірм і установ, що здійснюють наукові розробки. Ретроспективний аналіз свідчить, що мережа сильних факторів має точковий характер. Кластери мають переважно регіональну орієнтацію і навіть у такій високотехнологічній країні як США далеко не всім штатам вдається досягнути технологічного лідерства принаймні в одній галузі. Зроблено висновок, що еволюція локальних виробничих систем кластерного типу у Європейському Союзі відбувалася у напрямку збільшення «критичної маси» кластерів, яка спромоглася б справити вплив на підвищення конкурентоспроможності як окремих країн, так і ЄС в цілому. В ЄС поступово інновації набирають домінуючого статусу у кластерах всіх видів, що обумовлює, зрештою, зміну логіки і фокусів кластерних ініціатив. Якщо на початках тематичний блок кластеру обмежувався видимими цілями, наприклад, будівництвом чи медициною, то тепер кінцевою метою стає відповідно благополучне життя у будинку і здорове старіння. У трансатлантичному просторі потенціал кластерних систем виявив великі резерви для започаткування нових інноваційних напрямків бізнесу. Вони починають використовуватися в якості платформ для «переключення» на інші джерела знань, залучення нових партнерів та міжнародне співробітництво. Показано, что изменения в развитии кластерных образований, имея своим началом концентрацию предприятий на определённой территории с учётом её ресурсного потенциала в целях экономии на транспортных расходах, достигли таких форм, при которых в сеть включаются предприятия инфраструктуры и учреждения, оказывающие образовательные и научные услуги. Ретроспективный анализ показывает, что сеть сильных кластеров имеет точечный характер. Кластеры имеют преимущественно региональную ориентацию и даже в такой высокотехнологичной стране, как США, далеко не всем штатам удается добиться технологического лидерства по крайней мере в одной области. Сделан вывод, что эволюция локальных производственных систем кластерного типа в Европейском Союзе происходила в направлении увеличения «критической массы» кластеров, которая смогла бы оказать влияние на повышение конкурентоспособности как отдельных стран, так и ЕС в целом. В ЕС постепенно инновации набирают доминирующего статуса в кластерах всех видов, что обуславливает, в конечном итоге, изменение логики и фокусов кластерных инициатив. Если в начале тематический блок кластера ограничивался видимыми целями, например, строительством или медициной, то теперь конечной целью становится со-
ответственно благополучная жизнь в доме и здоровое старение. В трансатлантическом пространстве потенциал кластерных систем обнаружил большие резервы для создания новых инновационных направлений биз-
неса. Кластеры начинают использоваться в качестве платформ для «переключения» на другие источники знаний, привлечение новых партнеров и международное сотрудничество. It is shown that the clustering process has changed from the concentration of enterprises on certain territory to get closer to the resource base and related industries to save on transportation costs to associations of production firms and institutions engaged in research and development. Retrospective analysis indicates that the network of strong factors has direct impact. Clusters are mainly regional orientated, and even in such high-tech country like US not all of the States are able to achieve technological leadership in at least one area. The conclusion is made that the evolution of local production systems of cluster type in the European Union occurred in the direction of increasing «critical mass» of clusters, which could influence the competitiveness of individual countries and of EU as a whole. In EU innovations trying to gradually enter dominating status in clusters of all kinds, which leads, ultimately, to changes in the logic and focuses of cluster initiatives. If in the beginning of the thematic block of the cluster was limited to visible objectives, for example, construction or medicine, now we can see that the final goal is to have a prosperous life in the house and healthy ageing. In transatlantic space potential of the cluster systems has found large reserves for the creation of new innovative businesses. They start to be used as platforms for «switching» to other sources of knowledge, the acquisition of new partners and international cooperation.