Соціально-економічний розвиток України в роки незалежності - Кір’ян, Т.М.; Шаповал, М.С. (Вісник економічної науки України, 2014)
У статті досліджено окремі аспекти економічного та соціального розвитку України на сучасному етапі. Показано, що наприкінці 80-х років ХХ століття в колишньому Радянському Союзі випуск продукції здійснювався в окремих галузях, зосереджених переважно в Україні. У виробництві багатьох товарів Україна була монополістом. Досліджено зростання номінального та реального ВВП, номінальної та реальної заробітної плати, купівельна спроможність мінімальної та середньої зарплати найбільш уживаних продовольчих товарів за роки незалежності. Розглянуто питання щодо термінів можливого досягнення рівня заробітної плати в Україні до зарплат РФ, Польщі, Німеччини та США. В статье исследованы отдельные аспекты экономического и социального развития Украины на современном этапе. Показано, что в конце 80-х годов ХХ столетия в бывшем Советском Союзе производство продукции осуществлялось в отдельных отраслях, сосредоточенных преимущественно в Украине. В производстве многих товаров Украина была
монополистом. Исследованы возрастные номинального и реального ВВП, номинальной и реальной зарплаты, покупательной способности минимальной и средней зарплаты наиболее потребляемых продовольственных
товаров в годы независимости. Рассмотрен вопрос о времени возможного достижения уровня заработной
платы в Украине к зарплатам РФ, Польши, Германии и США. The article has investigated certain aspects of economic and social development of Ukraine at the current stage. It is shown that in the late 80s of XX century in the former Soviet Union production output was performed in certain industries, concentrated mainly in Ukraine. In the production of many goods Ukraine was a monopoly. The growth of nominal and real GDP, nominal and real wages, the purchasing power of the minimum and average wage relative to the most commonly used food products since independence was investigated. The issue of the time of possible achieving the level of wages in Ukraine to salaries of Russia, Poland, Germany and the United States was considered.