Використання економіко-математичних моделей для прийняття стратегічних управлінських рішень на прикладі енергетичних підприємств - Костін, Ю.Д.; Мінкович, О.В. (Вісник економічної науки України, 2014)
У статті запропоновано підхід до оцінки стратегічних позицій підприємств енергетичної галузі з використанням інтегральних показників та кластерного аналізу. На основі побудованих регресійних моделей виявлено зв’язок між інтегральними показниками продуктивності праці персоналу, показниками економічної діяльності підприємств та їх фінансовим станом. Для аналізу змін стратегічних позицій підприємств енергетичної галузі були побудовані дискримінантні функції. Запропоновані економіко-математичні моделі дозволяють покращити якість стратегічних управлінських рішень для підприємств енергетичнї галузі. В статье предложен подход к оценке стратегических позиций предприятий энергетической отрасли с использованием интегральных показателей и кластер- ного анализа. На основе построенных регрессионных моделей выявлена связь между интегральными показателями продуктивности труда персонала, показателями экономической деятельности предприятий и их финансовым состоянием. Для анализа изменений стратегических позиций предприятий энергетической отрасли были построены дискриминантные функции. Предложенные экономико-математические модели позволяют улучшить качество стратегических управленческих решений для предприятий энергетической отрасли. In the article the approach for evaluation of strategic positions of energy branch enterprises is proposed with using of integral indicates and cluster analysis. On the basis of regression models the relationship between integral indicators of labor productivity, economic activity and financial status were revealed. For the analysis of strategic positions changes of energy enterprises the discriminant functions were built. The proposed economic-mathematic models allow to improve the quality of strategic making decisions for enterprises o energy branch.