Реформування системи фіскальної підтримки малого підприємництва в Україні в контексті світового досвіду - Молдован, О.О. (Вісник економічної науки України, 2014)
В статті розглянуто іноземний досвід застосування податкових інструментів підтримки малого підприємництва. В центрі уваги знаходяться два головних питання. Перше - пов’язане з чітким визначенням об’єктів фіскальної підтримки, що обумовлено різнорідністю малого бізнесу, друге - з пошуком найбільш ефективних податкових інструментів її реалізації. На основі дослідження світової практики сформовано низку завдань, на вирішення яких мають бути спрямовані фіскальні стимули та пільги. Запропоновано перелік потенційно ефективних податкових інструментів для підтримки малого бізнесу в Україні. В статье рассмотрен иностранный опыт использования налоговых инструментов поддержки малого предпринимательства. В центре внимания находятся два главных вопроса. Первый — связан с четким определением объектов фискальной поддержки, что обусловлено разнородностью малого бизнеса, второй — с поиском наиболее эффективных налоговых инструментов ее осуществления. На основе исследования мировой практики сформирован ряд заданий, на решение которых должны быть направлены фискальные стимулы и льготы. Предложен перечень потенциально эффективных налоговых инструментов для поддержки малого бизнеса в Украине. International experience of the application of the tax instruments for small business support is considered in the article. There are two main questions are researching. The first is related to the determination of objects of fiscal support, that complicated by the difference of small business types. The second is dedicated to the searching of the most effective tax instruments for realizing of the state aid. The author presents new approach to reform of the tax instruments of small business support in the Ukraine. It have based on the best practice of the development countries. The author has also proposed list of potentially effective tax instruments for the state supporting of small business, which can be used in the Ukraine.