Економічні центри розвитку сільських територій в управлінні аграрною економікою - Саблук, П.Т.; Курило, Л.І. (Вісник економічної науки України, 2014)
Обґрунтовано необхідність створення економічних центрів розвитку сільських територій і охоплення ними суб’єктів аграрного виробництва, науково-дослідних та освітніх закладів у територіальному та вертикальному розрізах Визначено основні завдання, функції таких центрів, і їх вплив на прийняття управлінських рішень на регіональному рівні. Зазначено, що вирішення проблеми створення запропонованих центрів і заходів випливає з необхідності переведення результатів наукових досліджень у практичну площину, а також створення умов для залучення для цього наявного потенціалу регіональної освіти і науки, посилення координації. Наведено приклад організаційної структури Житомирського економічного центру на основі наукових, освітніх закладів, недержавних організацій, суб’єктів господарювання області. Визначено, що регіональний рівень найбільш наближений до сільгоспвиробника, враховує специфіку, можливості й ресурси, у тому числі фінансові, для впровадження інновацій в аграрне виробництво, його модернізації. Обоснована необходимость создания экономических центров развития сельских территорий и охвата ими субъектов аграрного производства, научно-исследовательских и образовательных учреждений в территориальном и вертикальном разрезах. Определены основные задачи, функции таких центров, и их влияние на принятие управленческих решений на региональном уровне. Отмечено, что решение проблемы создания предложенных центров вытекает из необходимости перевода результатов научных исследований в практическую плоскость, а также создание условий для привлечения для этого имеющегося потенциала регионального образования и науки, усиления координации.
Приведен пример организационной структуры Житомирского экономического центра на основе научных, образовательных учреждений, негосударственных организаций, и субъектов хозяйствования области. Определено, что региональный уровень наиболее приближен к сельхозпроизводителю, учитывает специфику, возможности и ресурсы, в том числе финансовые, для внедрения инноваций в аграрное производство, его модернизацию. The necessity of creating of economic development centers of rural and coverage of subjects of agricultural production, research and educational institutions in the regional and vertical sections was substantiated. The main tasks, functions of these centers and their impact on decision-making at the regional level were defined. It is noted that the solution proposed creation of centers and activities arising from the need to transfer research results into practice and create conditions to attract potential for the existing regional education, strengthening coordination. It was shown an example of the organizational structure of the Zhytomyr economic center on the basis of scientific, educational institutions, non-governmental organizations, business entities. It were determined that the regional level is close to most farmers, taking into account the specifics, capabilities and resources, including financial, for introducting of innovations in agricultural production, its modernization.