Транскордонна трудова міграція сільського населення: особливості та шляхи вирішення проблем - Цибульська, Ю.О.; Крупін, В.Є. (Вісник економічної науки України, 2014)
Досліджено сутність та характерні риси транскордонної трудової міграції сільського населення. Визначено роль маятникової трудової міграції сільського населення та можливості зниження ризиків еміграції внаслідок її активізації. Наголошено на привабливості тимчасового працевлаштування сільського населення у прикордонних регіонах на відміну від середньота довготривалої трудової міграції. Обгрунтовано перелік трансакційних витрат при трудовій міграції та зосереджено увагу на зниженні їх рівня при маятниковій трудовій міграції в прикордонні регіони сусідньої країни. Проаналізовано перешкоди розвитку транскордонних ринків праці та активізації участі у них сільського населення. Запропоновано рекомендації щодо максимального використання можливостей транскордонної маятникової міграції та мінімізації її негативних наслідків. Исследована сущность и характерные черты трансграничной трудовой миграции сельского населения. Определена роль маятниковой трудовой миграции сельского населения и возможности снижения рисков эмиграции вследствие ее активизации. Отмечено привлекательность временного трудоустройства сельского населения в приграничных регионах в отличие от среднеи долгосрочной трудовой миграции. Обосновано перечень трансакционных издержек при трудовой миграции и сосредоточено внимание на снижении их уровня при маятниковой трудовой миграции в приграничные регионы соседней страны. Проанализированы препятствия развития трансграничных рынков труда и активизации участия в них сельского населения. Предложены рекомендации по максимальному использованию возможностей трансграничной маятниковой миграции и минимизации ее негативных последствий. The essence and characteristics of cross-border migration of the rural population are researched. The role of cross-border commuting of the rural population and possibilities to reduce the risks of emigration due to its activization are defined. The attractiveness of temporary employment of rural population in the bordering regions opposed to the medium and long-term migration is pointed out. The list of transaction costs in labor migration is grounded, and focus on reduction of their level due to cross-border commuting in the border regions of neigh-boring countries is made. Barriers to the development of cross-border labor markets and to activization of participation of rural population in them are analyzed. The recommendations for maximum use of cross-border commuting and minimization of its negative effects are offered.