Нагальні проблеми щодо подолання «тіньової» економіки - Кір’ян, Т.М.; Шаповал, М.С. (Вісник економічної науки України, 2014)
Розглянуті проблеми, які потребують нагального вирішення для подолання "тіньової" економіки. До основних рішень можна віднести: посилення державного контролю та податкової дисципліни по "детінізації"; створення додаткових легальних робочих місць; посилення боротьби з корупцією та відмивання "брудних" грошей; створення спеціального підрозділу по боротьбі з нелегальною зайнятістю; поширення системи безготівкових розрахунків, яка стала б основою системного платежу. Рассмотрены проблемы, которые требуют неотложного решения по преодолению «теневой» еконо мики. К основным решениям можно отнести: усиление государственного контроля и налоговый дисциплины по «детинизации»; создания дополнительных легальных рабочих мест; усиление борьбы с коррупцией и отмыванием «грязных» денег; создание специального подразделения в борьбе с нелегальной занятостью; расширение системы безналичных расчетов, которая стала бы основной системой платежей. Authors describe issues that are needed to be solved urgently to overcome shadow economy. Main solutions are: strengthening of state control and tax discipline of “deshadowing”; creation of additional legal jobs; strengthening the struggle against corruption and “dirty money” laundering; creation of special unit against illegal employment; widening clearing system that should become the main payment system.