Концептуальні підходи до визначення дефініції «логістика» - Іванова, М.І. (Вісник економічної науки України, 2015)
Стаття присвячена дослідженню концептуальних підходів до визначення дефініції «логістика». Розглянуті сучасні трактування термінів «логістизація», «логістична компетенція», «логістичний потенціал», «логістичний менеджмент». Доведено, що понятійний апарат потребує систематизації, уникнення дублювання та зайвого словотворення, а саму дефініцію «логістика» необхідно розглядати у поєднанні чотирьох підходів: як спосіб управління потоковими процесами підприємства; як управління, орієнтоване на досягнення цілі; як діяльність з нагляду й контролю; як особливу галузь наукового знання і професійної спеціалізації фахівців з логістики. В статье рассмотрены концептуальные подходы к определению дефиниции «логистика». Приведены современные определения терминов «логистизация»,«логистическая компетенция», «логистический потенциал», «логистический менеджмент». Доказано, что понятийный аппарат требует систематизации, с целью исключения дублирования и лишнего словообразования, а саму дефиницию «логистика» необходимо рассматривать в сочетании четырех подходов: как способ управления потоковыми процессами предприятия; как управление, ориентированное на достижение цели; как деятельность по надзору и контролю; как особую отрасль научного знания и профессиональной специализации специалистов по логистике. The article studies the conceptual approaches to the definition of the term "logistics". The present-day definitions of "logistisation", "logistics competence", "logistics potential", and “logistics management” have been considered. It has been proved that the conceptual apparatus requires systematization, in order to avoid duplication and unnecessary word formation, while the term of "logistics" should be defined on the base of the four approaches combined: as a way to control flow processes in the enterprise; as goal-oriented management; as the activities of supervision and control; as a special branch of scientific knowledge and professional expertise of logisticians.