Фітогормональний комплекс Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce (род. Orchidaceae Juss.) і його роль у розробці методів розмноження in vitro - Шейко, О.А.; Мусатенко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2014)
Дослiджено складовi фiтогормонального комплексу Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce на рiзних етапах онтогенезу та розроблено пiдходи введення цього виду в культуру in vitro. Показано, що в процесi онтогенезу вiдбуваються змiни вмiсту цитокiнiнiв, iндолiлоцтової та абсцизової кислот у вегетативних i генеративних органах C. damasonium, а також варiюють спiввiдношення їхнiх вiльних i зв’язаних форм. При переходi до репродуктивного розвитку в генеративних органах пiдвищується вмiст iндолiлоцтової кислоти та цитокiнiнiв, у вегетативних — знижується. Вперше встановлено взаємозв’язок мiж iнтенсивнiстю калюсогенезу з експлантiв вегетативних i генеративних органiв C. damasonium та вмiстом i спiввiдношенням складових фiтогормонального комплексу на певних етапах онтогенезу, що необхiдно враховувати при розробцi методiв мiкроклонального розмноження. Исследованы составляющие фитогормонального комплекса Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce на разных этапах онтогенеза и разработаны подходы введения их в культуру in vitro. Показано, что в процессе онтогенеза происходят изменения содержания цитокининов, индолилуксусной и абсцизовой кислот в вегетативных и генеративных органах C. damasonium, а также варьируют соотношения их свободных и связанных форм. При переходе к репродуктивному развитию в генеративных органах повышается содержание индолилуксусной кислоты и цитокининов, а в вегетативных — снижается. Впервые установлена взаимосвязь между интенсивностью каллусогенеза из эксплантов вегетативных и генеративных органов C. damasonium и содержанием и соотношением составляющих фитогормонального комплекса на определенных этапах онтогенеза, что необходимо учитывать при разработке методов микроклонального размножения. The article deals with studies of the components of the Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce phytohormonal complex at the various stages of ontogenesis and with the elaboration of approaches to its introduction into the culture in vitro. It has been shown that, during ontogenesis, the contents of cytokinin, IAA, and ABA in the organs of C. damasonium, change, and the ratio of active and bound phytohormone forms varies. During the transition to the reproductive development, the contents of IAA and cytokinins in the orchid generative organs increase, and those of the vegetative organs decrease. The interrelation of callusogenesis intensity of C. damasonium vegetative and generative organs explants and the content and the ratio of the phytohormonal complex components at the specified stages of ontogenesis is first found. This must be taken into account in the elaboration of methods of microclonal reproduction of this species.