Моноклональні антитіла, що специфічні до Е-регіону фібрин(оген)у людини - Позняк, Т.А.; Колеснікова, І.М.; Литвинова, Л.М.; Костюченко, О.П.; Урвант, Л.П.; Хаджинова, В.Є.; Луговськой, Е.В.; Комісаренко, С.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Отримано моноклональнi антитiла (монАТ) класу IgG₂а, епiтоп для яких знаходиться
в дiлянцi Е₃-фрагмента фiбрину Аα20–78. Турбiдиметричним методом аналiзу встановлено, що данi монАТ та їх Fab-фрагменти iнгiбують процес полiмеризацiї фiбрину.
Методом т-IФА встановлено, що монАТ реагують з фiбриногеном, фiбрином та його
Е₃-фрагментом, однак не реагують з (DD)E-комплексом, в якому реалiзована взаємодiя
центрiв полiмеризацiї “А”–”а”, що, очевидно, екранує зону епiтопу Аα20–78. Получены моноклональные антитела (монАТ) класса IgG₂а, эпитоп для которых находится
в области Е₃-фрагмента фибрина Аα20–78. Турбидиметрическим методом анализа установлено, что данные монАТ и их Fab-фрагменты ингибируют процесс полимеризации фибрина. Методом т-ИФА установлено, что эти монАТ реагируют с фибриногеном, фибрином
и его Е₃-фрагментом, однако не реагируют с (DD)E-комплексом, в котором реализовано
взаимодействие центров полимеризации “А”–”а”, что, очевидно, экранирует зону эпитопа Аα20–78. The monoclonal antibodies (mAbs) of IgG₂a type have been obtained. The epitope for them is in the
E₃ fibrin fragment Aα20–78. The results of turbidity analysis indicate that mAbs and their Fab-
fragments inhibit the fibrin polymerization. It has been showed by ELISA that these mAbs react
with fibrinogen, fibrin, and its E₃-fragment, but do not react with (DD)E-complex, in which the
interaction of polymerization sites “A”–“a” is realized. We suggest that the “A”–“a” binding screens
the epitope zone Aα20–78.