Iмунологiчна реактивнiсть органiзму у хворих на нестабiльну стенокардiю - Завальська, Т.В. (Доповіді НАН України, 2014)
Наведено результати обстежень 67 хворих на нестабiльну стенокардiю (НС) вiком
вiд 55 до 69 рокiв (20 хворих з уперше виниклою стенокардiєю i 47 хворих на прогресуючу стенокардiю) та 22 здорових осiб. Популяцiї i субпопуляцiї лiмфоцитiв визначали методом моноклональних антитiл. Iмуноглобулiни Ig G, Ig A, Ig M та циркулюючi
iмуннi комплекси (ЦIК) у сироватцi кровi дослiджували за методом Манчiнi. Результати дослiдження показали, що у хворих на НС iмунологiчнi змiни проявляються депресiєю Т-клiтинної ланки iмунiтету з розвитком дисбалансу субпопуляцiй Т-лiмфоцитiв
(переважає зниження рiвня Т-супресорiв). При цьому спостерiгається активацiя гуморальної ланки iмунiтету, на що вказує пiдвищення показникiв ЦIК та Ig G. Приводятся результаты обследований 67 больных с нестабильной стенокардией (НС) возрастом от 55 до 69 лет (20 больных с впервые возникшей стенокардией и 47 больных с прогрессирующей стенокардией) и 22 здоровых людей. Популяции и субпопуляции лимфоцитов
определяли методом моноклональных антител. Иммуноглобулины Ig G, Ig A, Ig M и циркулирующие иммунные комплексы (ЦИК) в сыворотке крови исследовали методом Манчини.
Результаты исследования показали, что у больных с НС иммунологические изменения проявляются депрессией Т-клеточного звена иммунитета с развитием дисбаланса субпопуляций Т-лимфоцитов (превосходит снижение уровня Т-супрессоров). При этом наблюдается активация гуморального звена иммунитета, на что указывает увеличение показателей ЦИК и Ig G. The study involved 67 patients with unstable angina pectoris (UAP) aged 55 to 69 years (20 pa-
tients with recent onset angina pectoris and 47 patients with progressive angina pectoris) and 22
healthy individuals. Determination of population and subpopulation of lymphocytes was performed
by monoclonal antibodies. Determination of immunoglobulins Ig G, Ig A, Ig M, and circulating
immune complexes (CIC) in blood serum was performed by the Mancini method. The results showed
that immunological changes of patients with UAР manifest by depression of T-cell immunity with
the development of T lymphocytes subpopulations imbalance (predominant T-suppressor reduction).
UAP patients had humoral immunity activation indicated by an increase of the CIC and Ig G.