Структурний дрейф степових фiтосистем України пiд впливом клiматичних змiн та прогностичнi сценарiї для першої половини ХХI столiття - Ткаченко, В.С.; Бойченко, С.Г. (Доповіді НАН України, 2014)
Проведено аналiз спiввiдношень основних екобiоморфологiчних складових у фiтоценозах
українських степiв у другiй половинi XX ст. i на початку XXI ст. та встановлено
тенденцiю щодо деградацiї ксероморфної складової на (30 ± 10)% i зворотну тенденцiю
до збiльшення мезоморфної на (10 ± 5)% i лiгнозної складових на (20 ± 10)%. Згiдно
iз встановленими тенденцiями, були отриманi прогностичнi оцiнки можливих змiн
у спiввiдношеннях екобiоморфологiчних складових фiтоценозiв українських степiв для
першої половини XXI ст.: зменшення на третину ксероморфної складової в пiвденних
регiонах i майже повне зникнення її в пiвнiчних регiонах, збiльшення меж поширення
мезоморфної i лiгнозної складових. Проведен анализ соотношений основных экобиоморфологических составляющих в сообществах украинских степей во второй половине XX ст. и в начале XXI ст., а также установлена тенденция относительно деградации ксероморфной составляющей на (30 ± 10)%
и обратную тенденцию к увеличению мезоморфной составляющей на (10±5)% и лигнозной
на (20±10)%. Согласно установленным тенденциям были получены прогностические оценки
возможных изменений в соотношениях экобиоморфологических составляющих фитоценозов украинских степей для первой половины XXI ст.: уменьшение на треть ксероморфной
составляющей в южных регионах и почти полное исчезновение ее в северных регионах, увеличение границ распространения мезоморфной и лигнозной составляющих. The analysis of the ratios of basic ecobiomorphological components in the phytocenosis of Ukraine’s
steppes in the second half of the XX-th century and at the beginning of the XXI-st century is
carried out. The tendency to a degradation of the xeromorphic component by (30 ± 10)% and the
reverse tendency to an increase of the mesomorphic component by (20 ± 10)% are established.
On the basis of these tendencies, the following prognostic estimations of possible changes in the
ratios of the ecobiomorphological components in the phytocenosis are given for the first half of the
XXI-st century: a decrease of the xeromorphic component by one third in the southern regions and
its almost complete disappearance in the northern regions, as well as the extension of the areas
occupied by the mesomorphic and lignostic components.