Модельнi дослiдження особливостей динамiки пiщаного берега за умов його захисту поперечними спорудами з рiзним ступенем проникностi - Марченко, А.Г.; Терещенко, Л.М. (Прикладна гідромеханіка, 2009)
Представленi результати експериментальних дослiджень факторiв динамiки прибережного пiщаного схилу пiд впливом вiтрових хвиль. Дослiди проведенi на просторових розмивних моделях. Розглянутi варiанти: вiльний берег (у природному станi); берег, захищений системою непроникних бун; берег, захищений системою бун за рiзним ступенем проникностi їх конструкцiй. Здiйснено аналiз розвитку гiдродинамiчних процесiв (розмив, акумуляцiя та транзит наносiв) на береговому схилi рiзних умов проведення експерименту. Дана оцiнка впливу проникностi поперечних споруд на процеси регулювання руху наносiв на береговому схилi. Представлены результаты экспериментальных исследований факторов динамики прибрежного песчаного склона под воздействием ветровых волн. Опыты проведены на пространственных размывных моделях. Рассмотрены варианты: свободный берег (в естественном состоянии); берег, защищенный системой непроницаемых бун; берег, защищенный системой бун с разной степенью проницаемости их конструкций. Сделан анализ развития гидродинамических процессов (размыв, аккумуляция и транзит наносов) на береговом откосе при разных условиях проведения эксперимента. Дана оценка влияния проницаемости поперечных сооружений на процессы регуляции движения наносов на береговом откосе.