Гiдродинамiчна взаємодiя суден з береговими спорудами в умовах течiї - Горбань, В.О.; Масюк, С.В.; Нiкiшов, В.I. (Прикладна гідромеханіка, 2009)
На основi панельного методу виконано чисельне моделювання гiдродинамiчної взаємодiї судна, що рухається, з береговими спорудами. Споруди моделюються прямокутними виступами, берег розглядається як вертикальна стiнка. Для описання впливу дна та берега використано спецiальну функцiю Грiна. Зроблено оцiнки сил та моментiв, що дiють на судно, за наявностi зустрiчної або попутної течiї. Показано, що в умовах обмеженого фарватеру зустрiчна течiя є небезпечнiшою за попутну. Используя панельный метод, выполнено численное моделирование гидродинамического взаимодействия движущегося судна с береговыми сооружениями. Сооружения моделируются прямоугольными выступами, берег рассматривается как вертикальная стенка. Для описания влияния дна и берега используется специальная функция Грина. Получены оценки сил и моментов, действующих на судно, при наличии встречного и попутной течения. Показано, что в условиях ограниченного фарватера встречное течение опасней попутного. On the base of the panel method, the hydrodynamic interaction between the moving vessel and coastal structures is carried out. The coastal structures are designed by restangular leegs and the bank is considered as a vertical woll. To describe an influence of the bank and bottom, the special Green function is used. The forces and moments of the vessel are estimated under conditions either of following or of cross curent. The last is obtained to be dangeroust when a vessel moves in the bounded fairway.