Кристалоутворення BiVO₄ з розплавів системи K–Bi–V–Mo–O - Бичков, К.Л.; Теребіленко, К.В.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2014)
Оптимiзовано умови синтезу BiVO₄ у процесi кристалiзацiї з розплавiв системи K−Bi−V−Mo−O при спiввiдношеннях вихiдних компонентiв V/Mo = 0,50–6,00 i K/(V + Mo) = 0,55–2,00 при мольному вмiстi Bi₂O₃ 10%. Сполука належить до моноклiнної сингонiї, пр. гр. I2/a, параметри елементарної комiрки: a = 0,5195(2); b = 1,1701(1); c = 0,5092(3) нм; β = 90,38(1)°; Z = 4, має каркасну структуру типу шеєлiту. Виявлено умови утворення полiв кристалiзацiї K₃Bi₂ (VO₄)₃ та K₅Bi(MoO₄)₄. Показано перспективнiсть використання молiбдатних розплавiв для оптимiзацiї умов синтезу та контролю морфологiї моноклiнної модифiкацiї BiVO₄. Оптимизированые условия синтеза BiVO₄ в процессе кристаллизации из расплавов системы K−Bi−V−Mo−O при соотношениях исходных компонентов V/Mo = 0,50–6,00 и K/(V+Mo) = 0,55–2,00 при мольном содержании Bi₂O₃ 10%. Соединение кристаллизуется в моноклинной сингонии, пр. гр. I2/a, параметры элементарной ячейки: a = 0,5195(2), b = 1,1701(1), c = 0,5092(3) нм, β = 90,38(1)°; Z = 4, имеет каркасную структуру типа шеелита. Выявлены условия образования полей кристаллизации K₃Bi₂ (VO₄)₃ и K₅Bi(MoO₄)₄. Показана перспективность использования молибдатних расплавов для оптимизации условий синтеза и контроля морфологии моноклинной модификации BiVO₄. The synthetic conditions of BiVO₄ under the crystallization from the molten system of K−Bi−V−Mo−O at the ratios of the starting components V/Mo = 0.50–6.00 and K/(V +Mo) = 0.55–2.00 with fixed to 10% (mol.) content of Bi₂O₃ are optimized. The compound crystallizes in the monoclinic system, space group I2/a, with unit cell parameters: a = 0.5195(2), b = 1.1701(1), c = 0.5092(3) nm; β = 90.38(1)°; Z = 4, possessing the scheelite-related structure. The crystallization fields of K₃Bi₂ (VO₄)₃ and K₅Bi(MoO₄)₄ under these conditions of synthesis have been determined. It is shown that the application of molybdate melts can be successfully used for the control over the morphology and the structure of monoclinic BiVO₄.