Аналіз обтікання системи двох розташованих поруч квадратних циліндрів - Горбань, В.О.; Горбань, І.М. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Узагальнений вихровий метод, в якому рівняння Нав'є-Стокса розв'язуються в змінних ``швидкість-завихреність'', розвинуто для моделювання течії в багатозв'язній області. На цій основі виконано розрахунок ламінарної течії навколо двох квадратних циліндрів, розташованих паралельно один до одного і перепендикулярно до набігаючого потоку. Проаналізовано вплив ширини зазору між циліндрами на розвиток сліду за системою і гідродинамічні характеристики тіл. На основі аналізу одержаних результатів запропоновано схему управління течією навколо квадратної призми за допомогою щілини. Одержано оптимальні характеристики управляючої схеми. Обобщенный вихревой метод, в котором уравнения Навье-Стокса решаются в переменных ``скорость-завихренность'', развит для моделирования течения в многосвязной области. На этой основе выполнен расчет ламинарного течения вокруг двух квадратных цилиндров, расположенных параллельно друг к другу и перпендикулярно к набегающему потоку. Проанализировано влияние ширины зазора между цилиндрами на развитие следа и гидродинамические характеристики тел. На основе анализа полученных результатов предложена схема управления течением вокруг квадратной призмы с помощью щели. Получены оптимальные характеристики схемы управления. A coupled Larangian-Eulerian numerical scheme, in which Navier-Stokes equations are solved with the vorticity-velocity formulation, is developed for calculation of flow in a multiply-connected domain. It is used for modeling the laminar flow past two square cylinders in a side-by-side arrangement. An influence of the gap size between the bodies on the wake pattern and hydrodynamic loads is analyzed. The results obtained are used to ground the scheme of flow control near a square prism that utilizes the small gap in the centre.The optimal characteristics of the control scheme are derived.