Різнорівневі математичні моделі коефіцієнта турбулентної в'язкості - Мовчан, В.Т.; Шквар, Є.О. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Представлено нові результати математичного моделювання пристінних градієнтних турбулентних зсувних течій на основі єдиного підходу до побудови моделі турбулентної в'язкості. Розглянуто сімейство напівемпіричних моделей, які володіють різними можливостями щодо врахування складності фізичних аспектів динаміки турбулентного руху, але об'єднані єдиним принципом побудови. Наводяться результати наближено-аналітичних і чисельних розрахунків характеристик різних турбулентних примежових шарів. Продемонстровано можливості розробленого єдиного підходу при моделюванні ряду течій, для яких є наявними експериментальні розподіли локальних і інтегральних характеристик. Представлены новые результаты математического моделирования пристенных градиентных турбулентных сдвиговых течений на основе единого подхода к построению модели турбулентной вязкости. Рассмотрено семейство полуэмпирических моделей турбулентности, обладающих различными возможностями по учету сложности физических аспектов динамики турбулентного движения, но объединенных единым принципом построения. Приведены результаты приближенно-аналитических и численных расчетов характеристик различных турбулентных пограничных слоев. Продемонстрированы возможности разработанного единого подхода при моделировании ряда течений, для которых известны экспериментальные распределения локальных и интегральных характеристик. The results of mathematical modelling of wall shear flows on the base of unified approach to turbulebce models constructing are presented. A family of semi-empirical models of turbulence having different possibilities to account a difficulty of physical aspects of turbulent motion dynamics together with common principle of forming is considered. The results of approximate-analytical and numerical predictions for different turbulent boundary layers are illustrated. Possibilities of developed unified approach are demonstrated for modeling of several kinds of flows with known experimental distributions of local and integral characteristics.