Исследование динамической системы для длинных нелинейных изгибно-гравитационных волн - Яковлев, В.В.; Гончаренко, Т.Б. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Исследована динамическая система, соответствующая обобщенному уравнению КдВ, описывающему распространение длинных нелинейных изгибно-гравитационных волн в море, покрытом сплошным льдом. Анализ полученных соотношений позволил определить области существования устойчивых солитонных решений и решений в виде кноидальных волн в зависимости от физических параметров задачи. Досліджено динамічну систему, що відповідає узагальненому рівнянню КдВ, яке моделює розповсюдження довгих нелінійних згинно-гравітаційних хвиль у морі, вкритому суцільним льодом. Аналіз отриманих співвідношень дозволив визначити області існування стійких розв'язків у вигляді відокремленої хвилі та у вигляді кноїдальних хвиль в залежності від фізичних параметрів задачі. Dynamic system, corresponding to generalized KdV equation for simulating the propagation of long nonlinear flexible-gravitational waves on the sea, covered with ice, has been investigated. The analyses of relationships obtained allowed to determine the regions, depending on the physical parameters of the problem, where the stable decisions of solyton- and cnoidal-type exist.