Модель екогідродинаміки мілкої водойми - Беженар, Р.В. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Побудована тривимірна система моделей мілких водойм, яка складається з термогідродинамічної моделі ТРИТОКС, а також моделі переносу намулів та моделі екодинаміки. Модель екодинаміки описує перенос і реакції перетворення основних органічних та неорганічних речовин, в тому числі розвиток придонної рослинності. Досліджені зв'язки між моделями, а самевплив придонної рослинності на гідродинаміку, процеси переносу намулів та поживних речовин, а також вплив концентрації змучених намулів та поживних речовин на розвиток придонної рослинності. Проведено розрахунок характеристик мілкої водойми з використанням описаного комплексу моделей. Построена трехмерная система моделей мелких водоемов, которая включает в себя термогидродинамическую модель TРИТОКС, а также модель переноса взвеси и модель экодинамики. Модель экодинамики описывает перенос и реакции превращения основных органических и неорганических веществ, в том числе и развитие придонной растительности. Исследованы связи между моделями, а именно влияние придонной растительности на гидродинамику, процессы переноса взвеси и питательных веществ, а также влияние концентрации взвеси и питательных веществ на развитие придонной растительности. Проведен расчет характеристик мелкого водоема с использованием описанного комплекса моделей. 3-dimensional system of models for shallow waters that includes thermohydrodynamical model THREETOX, model of sediments transport and model of ecodynamics was built. Model of ecodynamics describes transport and reactions of transformation main organic and inorganic matter including evolution of submerged macrophytes. Interactions between these models such as influence of submerged microphytes on hydrodynamics and transport of sediments and nutrients as well as affect of concentration of sediments and nutrients on evolution of submerged macrophytes were investigated. Calculation of characteristics of shallow water body using described system of models was realized.