Наведене магнітне поле, обумовлене вертикальним рухом вихрової пари у стратифікованому середовищі - Стеценко, О.Г. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Розв'язана лінійна задача про збурення магнітного поля Землі, обумовлене полем швидкості морського середовища від внутрішніх хвиль, які утворюються при вертикальному русі двовимірної вихрової пари. Розв'язок задачі одержано у вигляді квадратур. Виявлені особливості формування збуреного магнітного поля в залежності від характеру руху та характеристик вихрової пари і стратифікованого середовища. Решена линейная задача о возмущении магнитного поля Земли, обусловленного полем скорости морской среды от внутренних волн, образующихся при вертикальном движении двухмерной вихревой пары. Решение задачи получено в виде квадратур. Выявлены особенности формирования возмущенного магнитного поля в зависимости от характера движения и характеристик вихревой пары и стратификации. A linear problem relating to a disturbed magnetic field of the Eartz, the said magnetic filed being determined by the velocity field of the marine environment generated by the iternal waves which are resulted from a vertical movement of the two-dimensional vortex pair, is solved. A solution for this problem is obtained in the form quadratures. The peculiarities of forming a disturbed magnetic field depending on the movement behaviour and on the characteristics of the vortex pair and on the stratification of the medium were found.