Визуализация обтекания полусферических углублений - Бабенко, В.В.; Мусиенко, В.П.; Турик, В.Н.; Милюков, Д.Е. (Прикладна гідромеханіка, 2010)
Представлены новые результаты экспериментальных исследований обтекания трехмерных углублений, выполненных в виде сферических сегментов различного диаметра и глубины. Эксперименты проведены в замкнутой гидродинамической трубе с помощью специальных приспособлений. Разработана методика, заключающаяся в предварительной визуализации структуры потока и дальнейшем измерении лазерным анемометром в обнаруженных характерных местах зафиксированных вихревых структур. Результаты визуализации зафиксированы с помощью фотоаппаратов и видеокамеры. Обнаружены новые вихревые структуры в трехмерных углублениях и закономерности их развития в зависимости от скорости обтекания и геометрических параметров лунок. Наведені нові результати експериментальних дослідів обтікання тримірних заглиблень, виконаних у вигляді сферичних сегментів різного діаметру та глибини. Експерименти проведені у замкненій гідродинамічній трубі за допомогою спеціальних застосувань. Розроблена методика, що містить попередню візуалізацію структури течії та подальші виміри лазерним анемометром в винайдених характерних місцях зафіксованих вихрових структур. Результати візуалізації зафіксовані за допомогою фотоапаратів та відеокамери. Знайдені нові вихрові структури в тримірних заглибленнях та закономірності їх розвитку в залежності від швидкості обтічного потоку та геометричних параметрів лунок. New results of experimental researches of a flow of the three-dimensional cavities executed as spherical segments of various diameter and depth are submitted. Experiments are carried out in the closed hydrodynamical tunnel by means of special adaptations. The technique consisting in preliminary visualization of flow structure and the further measurement by laser anemometer in found out characteristic places of fixed vortical structures is developed. Results of visualization are fixed by means of cameras and a video camera. New vortical structures in three-dimensional cavities and laws of their development are found out depending on speed of a flow and holes geometrical parameters.